برنامه نویسی چیست؟
هیچکس نمیتونه اهمیت کامپیوتر رو توی دنیای امروز دست کم بگیره و انکار کنه. پس بیاید با متن هایی که کامپیوتر های مارو به کار وا میدارن(برنامه نویسی) آشنا شیم. چظوری کل این سیستم هایی که ما هر روز باهاشون کار میکنیم بوجود اومدن ؟ چطوری هنوز کار میکنن؟ جواب این سوالات و خیلی سوالای دیگه فقط دوتا کلمه هست، برنامه نویسی. (یا یک کلمه به انگلیسی Programming)
در این مقاله از کدلپر به شرح مطالب مفیدی در مورد نوشتن برنامه ها به زبان کامپیوتر میپردازیم. برای خواندن بقیه مقالات ما در این حوزه میتوانید روی دکمه رو به رو کلیک کنید. بقیه مقالات
تصور کنید که یکدفعه تمام کامپیوتر های روی کره زمین خاموش شوند… چه اتفاقی میوفته ؟ همه سیستم های بانکی از کار میوفتن، همه شبکه های اجتماعی خاموش میشن، اطلاع رسانی یکدفعه قطع میشه، خبری از بقیه بهتون نمیرسه و خلاصه زندگیمون در یک لحظه از این رو به اون رو میشه.
تعریف در لغت
به پروسه دادن دستورالعمل (کد) به کامپیوتر، برنامه نویسی گویند. به مجموعه کد های نوشته شده برای انجام یک وظیفه مشخص، الگوریتم و به مجموعه الگوریتم های قرار گرفته کنار هم برای تکمیل یکدیگر در انجام هدف مشخص و در بعضی مواقع بهتر شدن تجربه کاربری برای به سرانجام رسیدن آن هدف، یک برنامه یا Program می گویند.
برنامه نویسی به زبان ساده
به زبان ساده، برنامه نویسی، آموزش انجام یک کار به کامپیوتر است. مثلا: به کامپیوتر آموزش میدید که چگونه یک فایل رو پیدا کنه و حذف کنه (یک برنامه میسازید). با اجرای اون کد/ برنامه، فایل رو پیدا و حذف میکنه.
تاریخچه
اولین برنامه نویس جهان، خانم Ada Lovelace، الگوریتمی را برای ماشینی که بعد ها موتور تحلیلی نام گرفت طراحی کرد که به وسیله آن میتوانست اعداد برنولی را محاسبه کند.
sدر قرن بیستم اولین کامپیوتر های مدرن در دهه 1940 عرضه شدند که با برق کار میکردند، ظرفیت محدود و سرعت کمی داشتند. برنامه نویسان مجبور بودند که برنامه های زبان اسمبلی (Assambly) را بصورت دستی بنویسند و از آنجا که این زبان یک زبان سطح پایین است، بسیار دشوار است که با آن برنامه نوشت. در این زمان برنامه نویسان متوجه نیاز مبرم به زبان های برنامه نویسی سطح بالا شدند.
اولین فردی که یک زبان برنامه نویسی سطح بالا را طراحی کرد، Konrad zuse، یک مهندس آلمانی بود که زبان برنامه نویسی plankalkal را در سال 1943 برای مقاصد مهندسی خودش ساخت. اما به دلایلی هیچوقت از آن زبان استفاده نشد.
زبان Algol توسط یک کمیته علمی برای استفاده های علمی در سال 1958 ساخته شد و میتوان گفت که این زبان خواستگاه زبان های برنامه نویسی مدرن تر مانند سی، سی پلاس پلاس و جاوا می باشد.
در سال 1972، Dennis Ritchie، زبان برنامه نویسی C را توسعه داد که تبدیل به یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی شد. C تاثیر عمیقی بر زبان های برنامه نویسی بعد از خود مانند C++، Java، Ruby، Javascript، Perl، Python و … گذاشت
در 1974، زبان SQL توسط Donald D,Chamberling و Raymond F.Boyce توسعه داده شد که اسم این زبان مخفف Structured Query Language است. این زبان به طور خاص برای کار با پایگاه داده ها توسعه داده شد که تا به امروز نیز یکی از محبوب ترین زبان های حوزه پایگاه داده است.
Simular اولین زبانی بود که از شئ گرایی استفاده میکرد که در دهه 1960 اختراع شد. C زبان سیستم ها شد و Prolog را هم میتوان اولین زبان برنامه نویسی منطقی دانست
در دهه 1980 زبان های قدیمی و قبلی توسعه داده شدند. مثلا: C++ توسعه داده شد و Objective-C که زبان اصلی بکار رفته در سیستم عامل Apple است در سال 1983 توسعه یافت.
انواع زبان های برنامه نویسی
زبان های برنامه نویسی به دو بخش Low-Level و High-Level تقسیم میشوند که زبان های سطح پایین یا Low-Level بیشتر برای کار با سخت افزار یا برنامه نویسی که نیاز به کنترل بیشتر سخت افزاری دارند مورد استفاده قرار میگیرند.
زبان های سطح بالا یا High-Level بیشتر شبیه به زبان انسان هستند و درک و فهمیدن آن ها برای انسان راحت تر است. اکثر برنامه نویسان (به جز برنامه نویسان سخت افزار) امروزه با زبان های برنامه نویسی سطح بالا سروکار دارند.
- از زبان های مورد استفاده در حوزه سخت افزار میتوان به VHDL، C و Assambly اشاره کرد.
- در حوزه وب : PHP, Ruby, Javascript, Python, C#(ASP.NET), Perl
- در حوزه نرم افزار: C, C++, C#, Java, Objective-C …
- در حوزه گوشی و ساعت و دیوایس های هوشمند: Android, Swing, Java …
- در بازی سازی نیز اکثرا از زبان های C++, C#, Python استفاده میشود.
در نهایت این مطلب رو با یک سخن از استیو جابز که خودم بهش باور دارم تموم میکنیم.
استیو جابز: همه باید برنامهنویسی را یاد بگیرند … چون منطق شما را بالا میبرد و به شما یاد میدهد که چگونه فکر کنید.